להיות אימא בריאה, חטובה ומאושרת
מזל טוב, ילדת! יש לך תינוק מקסים וקיבלת את גופך בחזרה. עדיין לא כפי שהוא היה פעם, ואולי אף תרצי שהוא יהיה יותר טוב מפעם. זה אפשרי, חשוב רק לדעת מה לעשות, להתקדם בקצב של הגוף ולזכור – להנות מהדרך! להיות אימא זו חוויה מדהימה. יחד עם זאת, זו גם יכולה להיות חוויה מתישה ולעתים – חוויה, שמשאירה אותך ללא כוחות ואנרגיה להכין לעצמך ולו סנדוויץ' פשוט, שלא לדבר על להשקיע בהכנות ובישולים של אוכל בריא ומזין. בכתבה זו אני רוצה לחשוף אותך לכמה דרכים פשוטות ומהנות להזין את עצמך באוכל בריא, להתעמל בכיף, תוך כדי מטלות יומיומיות וטיפול בתינוקך – וכך ולחזור לגופך במהרה.
1.
הכל מתחיל מסדר עדיפויות. נסי להעלות את ההזנה של גופך בסולם סדרי עדיפויות שלך. הרי ברגע שגופך יקבל את ההזנה שהוא צריך, הוא יגמול לך באנרגטיות, חיוניות, הרגשה טובה ומצב רוח מרומם, וכך תינוקך וכל המשפחה יהנו מאימא שמחה, פעילה ומחייכת. אימא שמרגישה טוב, זה רווח למשפחה כולה.
2.
פירות וירקות בתפריט היומי שלך. מאוד יכול להיות שלא יהיה לך חשק לעמוד ולחתוך סלט, את עייפה ורוצה לישון כל הזמן. מצד שני, משפחת הירקות, היא אחת התרופות לאנרגיות החדשות, לכן חשבי על זה כהשקעה לטווח קצר והארוך. אפשר לאכול ירקות שלמים שטופים, לקנות לקטים מוכנים (קצת יקר, אבל בהחלט משתלם לאור הנסיבות), או לבקש ממישהו קרוב להכין לך סלט – הכי טוב, הכי מפנק וכייפי (כמובן, אם יש אפשרות כזו).
3.
לכבד ולהזין את הגוף. גופך משתקם עכשיו מטראומה לא קטנה, הריון זה לא דבר קל עבורו, נסי להמנע מדיאטות קיצוניות. דיאטה לא תתרום להרגשה טובה, להפך, לרוב היא גורמת לעצבנות, תשישות והרגשה שלילית, וזה בנוסף לתשישות עקב חוסר שעות שינה וטיפול מסביב לשעון במישהו שתלוי בך לחלוטין. חלקי את יומך לארוחות קטנות כל כמה שעות. גם אם הארוחות לא יוצאות בשעות קבועות וגם אם לא תמיד יש סלט חתוך מוכן, דאגי לגופך, באותה במידה בה את דואגת לתינוקך. גופך, הוא "התינוק" הנוסף שלך וישאר כזה לתמיד. רק את יכולה לדאוג ולפנק אותו. דאגי לו והוא יגמול לך בכוח פיזי אדיר והרגשה טובה.
4.
לבשל ולהקפיא. כשאת מבשלת, או כשמבשלים לך, בשלי כמות גדולה יותר ותקפיאי, זה יעזור לך לאכול בריא לאורך תקופה מבלי לבשל כל יום. גם פירות וירקות קפואים (דוגמת סנפוסט) זה דבר מעולה, מלא ויטמינים ומינרלים, משביע ותורם לבריאות גופך והרגשה טובה. אם חברים ומשפחה רוצים לעזור, נצלי את עזרתם לבישול ארוחה ביתית בריאה וטעימה.
5.
הנקה והעשרת תפריט. אם את מיניקה, העשירי את גופך ברכיבים חיוניים עבורו, על מנת שייצור חלב עשיר ובכמות המתאימה לצורכי תינוקך. אכלי ארוחות מאוזנות, תשתי הרבה מים, שלבי בתפריט אגוזים, שקדים, פירות יבשים, דגנים מלאים, פירות וירקות , ותראי שהינך מרגישה טוב, חזקה ומלאת כוחות ובנוסף יש לך הרבה חלב ותינוקך שבע ורגוע.
6.
פעילות גופנית – מבורכת והכרחית. כאשר את מרגישה עייפה, מותשת, ואת במחסור קבוע של שעות שינה, הדבר האחרון שמעניין אותך, זה פעילות גופנית. מה שאולי כן יגרום לך להמשיך לקרוא את הפסקה הזו, זה אם תדעי, שפעילות גופנית יכולה להרגיע אותך, לגרום לך להרגיש טוב יותר עם עצמך, להעלות את רמת הכושר הגופני, ומה שאולי יעניין אותך יותר - להקל עלייך בפעילות היומיומית. אם את פחות מ-6 שבועות אחרי הלידה, אז את בטח יודעת שזה עדיין לא הזמן לפעילות גופנית מאומצת, אבל זה לא אומר, שאי אפשר לעזור לגוף להתאושש ולהתחזק. שלבי את התרגילים הבאים במערך היומי שלך ותראי כיצד את מתחילה להרגיש אנרגטית וחזקה יותר.
- תרגיל לקרסוליים ולכפות הידיים. כשאת יושבת ומיניקה או מאכילה מבקבוק, הושיטי רגל אחת ובצעי סיבובי קרסול, עשי את אותו דבר עם הרגל השנייה (הכניסי קלות את הבטן פנימה בעת ביצוע התרגיל). כאשר ידיים פנויות, הושיטי אותן וסובבי את כפות הידיים. לאחר מכן מתחי יד אחת קדימה ובעזרת היד השנייה, מתחי את האצבעות כלפייך, החזיקי מספר שניות ושחררי. הרגישי איך הדם מתחיל לזרום לאזור בצורה טובה יותר וכיצד מפרק של שורש כף היד נהיה משוחרר יותר.
- תרגיל לרצפת האגן. גם אם נמאס לך ממנו במהלך ההריון, יש לו מספיק יתרונות כדי להמשיך ולעשות אותו. תרגיל חיזוק שרירי רצפת האגן מסייע בריפוי מהיר יותר של המקום וגם עוזר להחזיר את השרירים למצב של לפני ההריון בצורה יעילה יותר.
- נשימות. גם אם זה נשמע "לא פעילות גופנית", נשימה זו פעילות לכל דבר. שימי לב כיצד תינוקך נושם – נכון, מהבטן! זו הנשימה הטובה והנכונה ביותר. כאשר את יושבת או שוכבת, שימי ידיים על הבטן ותני לידיים לעלות ולרדת. עקבי אחרי הבטן, העולה והיורדת, וכאשר היא נכנסת פנימה, כווצי את שריר הבטן, ללא מאמץ רב ובלי לחץ! תרגיל פשוט זה, יעזור לך להרגיש אנרגטית יותר וגם להתחיל ולחזק את שרירי הבטן.
- מתיחות, מתיחות ושוב... מתיחות. החזקת התינוק במשך היום והלילה והנקה יכולים לגרום לצוואר תפוס ושרירי ידיים כואבים. החזיקי את הראש ביד ימין והטי אותו ימינה, החזיקי 5-10 שניות. בצעי את אותה מתיחה לכיוון השני. שלבי את 2 הידיים מקדימה, הושיטי אותם, הכניסי את הראש בין הכתפיים ותתמתחי קדימה. בצעי סיבובי אגן, זה ישחרר לך מעט את הגב התחתון. מתיחות פשוטות אלו ישחררו חלק משרירים תפוסים ויתנו לך הרגשה טובה יותר.
7.
אימון, שהוא לא לגמרי אימון אלא חלק השגרה שלך. אם את עולה ויורדת במדרגות כמה פעמים ביום, חשבי את זה כחלק מהאימון; תתכופפי נכון (בצורת סקווט – ישבן אחורה, כאילו את מתיישבת על כסא) על מנת להרים חפצים מהרצפה, הרי את עושה את זה בכל מקרה; כאשר את שוטפת כלים או מבשלת, עמדי במשך 10-15 שניות על רגל אחת, שמרי על שיווי משקל ורגל שעל הרצפה מעט כפופה – זה מעולה לבטן ולגב; תכניסי את הבטן פנימה בכל פעם שאת נזכרת, זה מחטב לך את הבטן. אם את אוהבת מוזיקה, שימי לך מוזיקה קצבית ורקדי בזמן שאת מסדרת, מנקה או מבשלת, הפכי את זה לאימון מוזיקלי כיפי ותראי שאת מתחטבת ונהנית.
8.
מפגשי אימהות. מומלץ מאוד להצטרף למפגשי אימהות טריות, אם יש מפגשים עם התעמלות, עוד יותר טוב - ככה אפשר גם להתחטב ובנוסף לחלוק חוויות ולשתף אימהות אחרות בדילמות ושאלות שעולות. ישנם הרבה תרגילים מעולים שאפשר לבצע יחד עם התינוק וכשזה במסגרת, יש פחות סיבות "למה לא", ויותר סיבות "למה כן" לעשות. בניוזלטיר הבא תצא כתבה עם מספר תרגילים אותם אפשר לעשות בזמן טיול עם עגלה ובכך גם לטייל וגם להתחטב.
סיכומו של דבר, זכרי, ההשקעה שלך בעצמך היא ההשקעה שלך במשפחתך לטווח ארוך, כי אימא בריאה, אנרגטית ושמחה – זה רווח לכל המשפחה!